Rdeča pesa

1 min reading time

Rdeča pesa je bogata z vitaminom C, nadzemni del pa je odličen vir vitamina A. Pesa vsebuje tudi veliko folatov, pa tudi topne in netopne vlaknine in več antioksidantov.

Pesa je med najsladkejšimi zelenjavami, saj vsebuje celo več sladkorja kot korenje ali koruza.

 

Rdečo peso lahko skuhamo in jemo kot krompir ali repo. Užitni so tudi listi pese, ki se jih uporablja v pesinih sarmah, kar je podobno sarmam iz zelja.

Pesa se uporablja pri zdravljenju zaprtja in je bogata  z borom, ki ima pomembno vlogo v sintezi humanih spolnih hormonov.

 

Pesa vsebuje veliko hranila betaina. Dodatke betaina, ki jih pridobivajo kot stranski proizvod predelave sladkorne pese, predpisujejo za zniževanje potencialno toksičnih ravni homocisteina (Hcy), naravne aminokisline, ki naj bi prispevala k tveganju za miokardni infarktmožgansko kap in periferno žilno bolezen.