Mikrohranila so vitamini in minerali
So anorganske spojine, ki jih v telo vnašamo v razmeroma majhnih količinah in ne služijo kot vir energije telesu; so brez kalorične vrednosti ter služijo kot katalizatorji / pospeševalci kemijskih reakcij pri razgradnji makrohranil - beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Nekateri sem uvrščajo še (makro)minerale kalcij, fosfor, natrij, klor, kalij in magnezij.
Nobeno živilo ne vsebuje vseh, za naše telo nujno potrebnih mikrohranil
Zato moramo za pokritje dnevne potrebe po vitaminih in drugih mikrosnoveh uživati raznovrstno, čim bolj svežo in po možnosti lokalno pridelano hrano. Obenem je za optimalno absorpcijo in delovanje v telesu zelo pomembno součinkovanje mikrohranil − v sadju, zelenjavi in drugih polnovrednih naravnih živilih so namreč te snovi optimalno kombinirane. Zato je za ohranjanje zdravja pomembna skrbno načrtovana prehrana, ki vključuje zadostne količine sadja in zelenjave ter optimalen vnos drugih živil.