Zakaj je jesenska prehrana pomembna za kožo?

3 min reading time

Jesenska sezona s seboj prinaša hladnejši zrak, veter in nižjo vlažnost, kar lahko povzroči, da koža postane suha, rdeča in razdražena.

Zato je ključno, da koži zagotovimo ustrezno zaščito in jo negujemo od znotraj navzven.

Jesenska živila so polna antioksidantov, zdravih maščob in vitaminov, ki so nujni za obnovo kože.

 

Ključna hranila za lepo kožo v jeseni

Za sijočo in zdravo kožo ne pozabi vključiti naslednjih hranil:

  • Antioksidanti (vitamini A, C, E): ščitijo kožo pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Najdeš jih v buči, korenju, brokoliju, jagodičju, mandljih in papriki.
  • Zdrave maščobe (omega-3): vlažijo kožo od znotraj in zmanjšujejo vnetja. Najdeš jih v lososu, avokadu in orehih.
  • Cink: pomemben za celjenje ran in preprečevanje aken. Nahaja se v govedini, bučnih semenih in stročnicah.
  • Beljakovine: ključne za tvorbo kolagena, ki ohranja kožo prožno in napeto.

 

Poleg zdrave prehrane je pomembno tudi redno pitje vode, saj hidracija ohranja kožo navlaženo in prožno.

 

Jedilnik za sijočo kožo

 

Živila, ki bodo vašo kožo v jeseni nahranila in ji povrnila sijaj.

1. dan

  • Zajtrk: Smoothie iz avokada in špinače z nekaj orehi. Avokado je bogat z zdravimi maščobami, ki vlažijo kožo, špinača pa s karotenoidi. Orehi vsebujejo omega-3 maščobne kisline in antioksidante.
  • Kosilo: Pečen losos z brokolijem in sladkim krompirjem. Losos je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetja, brokoli pa vsebuje vitamin C. Sladki krompir je bogat z betakarotenom, ki ščiti kožo pred poškodbami.
  • Večerja: Kremna juha iz buče, ki je polna betakarotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A, ključen za obnovo kože.

2. dan

  • Zajtrk: Grški jogurt z gozdnimi sadeži, lanenimi semeni in mandlji. Gozdni sadeži so polni antioksidantov, semena in mandlji pa vsebujejo zdrave maščobe in vitamin E.
  • Kosilo: Goveja enolončnica z korenčkom in čebulo. Govedina je odličen vir cinka in železa, ki sta pomembna za celjenje ran in obnovo kože, korenje pa je bogato z vitaminom A.
  • Večerja: Polnozrnat riž z dušenim stročjim fižolom in bučkami na olivnem olju.

3. dan

  • Zajtrk: Jajčna omleta z gobami, čebulo in papriko. Jajca so bogata z biotinom, paprike pa z vitaminom C, ki sta ključna za zdravje kože.
  • Kosilo: Puranje meso z rdečo papriko in cvetačo. Puran je odličen vir beljakovin, ki so potrebne za tvorbo kolagena, rdeča paprika pa vsebuje veliko vitamina C.
  • Večerja: Solata iz kvinoje z grozdjem, orehi in kozjim sirom. Grozdje je polno antioksidantov, ki ščitijo kožo pred staranjem.