Prednosti juh
04.12.2024
Juhe imajo številne prednosti, saj so bogate z hranili, ki ustrezajo sezonskim potrebam našega telesa. So torej prava izbira za podporo zdravju, dobro počutje in uživanje sezonskih dobrot.
Krepitev imunskega sistema
- Sezonska zelenjava (buče, korenje, rdeča pesa) in začimbe (ingver, kurkuma) vsebujejo vitamine in antioksidante, kot so vitamin C, beta-karoten in cink, ki podpirajo imunski sistem in pomagajo v boju proti prehladom in okužbam.
- Česen in čebula delujeta protibakterijsko in protivirusno.
Ogrevanje telesa
- Jesenske juhe so tople in pomagajo vzdrževati telesno toploto v hladnejšem vremenu. Topla hrana izboljša tudi cirkulacijo in prebavo.
Podpora prebavi
- Juhe iz zelenjave z vlakninami, kot so korenje, buče in sladki krompir, spodbujajo zdravo prebavo in pomagajo pri čiščenju prebavil.
- Fermentirane sestavine (npr. miso v nekaterih juhah) ali zelenjavne juhe z jušno osnovo podpirajo zdravo črevesno mikrobioto.
Hidratacija
- Juhe vsebujejo veliko tekočine, kar pomaga pri hidraciji, še posebej, ker jeseni pogosto pozabimo piti dovolj vode.
Bogate z energijo
- Sestavine, kot so buče, leča, ajdova kaša ali sladki krompir, zagotavljajo kompleksne ogljikove hidrate, ki telesu nudijo dolgotrajno energijo, pomembno za premagovanje jesenske utrujenosti.
Naravno razstrupljanje
- Zelenjava, kot so rdeča pesa, korenček in zelena, spodbuja delovanje jeter in pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa.
Prilagodljivost in sezonskost
- Juhe so odličen način za vključevanje sezonske zelenjave, ki ima v tem obdobju največ hranil.
- Prilagodite jih svojim potrebam – dodate lahko beljakovine (piščanca, lečo, fižol) ali jih naredite veganske.
Udobje in sprostitev
- Topla juha ima pomirjujoč učinek na telo in duha. Je popolna “comfort food,” ki v hladnih in sivih dneh nudi občutek topline in varnosti.
Enostavna priprava in hranilnost
- Juhe so enostavne za pripravo in omogočajo, da naenkrat pripravite večje količine, ki jih lahko hranite za naslednje dni.
- Omogočajo, da v eni jedi uživate kombinacijo različnih hranil (vitamini, minerali, beljakovine, vlaknine).
Mogoče vam bo všeč tudi
Prehrana pri trebušni slinavki
Za ohranjanje zdrave trebušne slinavke in podporo njenemu delovanju je pomembno uživati prehrano,
14.01.2025
Trebušna slinavka (pankreas)
Trebušna slinavka je pomemben organ v trebušni votlini, ki je del prebavnega sistema in endokrineg
14.01.2025
Nezdrava hrana
Nezdrava hrana (pogosto imenovana tudi “junk food”) je hrana, ki vsebuje malo hranilnih
13.01.2025
Detox – čiščenje organizma
Čiščenje organizma, znano tudi kot detox, je proces, pri katerem telesu pomagamo odstraniti strup
05.01.2025