Prebiotiki

2 min reading time

Prebiotiki so neprebavljive prehranske vlaknine, ki služijo kot hrana za koristne bakterije v črevesju (probiotike).

Prebiotiki so ključni za zdravo črevesje, saj hranijo koristne bakterije in izboljšujejo prebavo, odpornost, telesno težo ter splošno počutje. Najbolje jih je uživati v naravni obliki, skupaj s probiotiki za optimalne učinke.

 

Izboljšanje prebave

✔ Spodbujajo rast koristnih bakterij, kot sta Lactobacillus in Bifidobacterium.

✔ Uravnavajo črevesno floro in zmanjšujejo prebavne težave (zaprtje, napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja – IBS).

 

Krepitev imunskega sistema

✔ Več koristnih bakterij v črevesju pomeni boljšo zaščito pred okužbami in vnetji.

✔ Prebiotiki pomagajo zmanjšati tveganje za avtoimunske bolezni in alergije.

 

Uravnavanje telesne teže

✔ Spodbujajo občutek sitosti, kar lahko zmanjša prekomerno prehranjevanje.

✔ Pozitivno vplivajo na presnovo in zmanjšujejo kopičenje maščob.

 

Zdravje srca in ožilja

✔ Zmanjšujejo raven slabega holesterola (LDL) in zvišujejo dober holesterol (HDL).

✔ Pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

 

Boljša absorpcija mineralov

✔ Prebiotiki izboljšajo absorpcijo kalcija, magnezija in železa, kar je pomembno za zdravje kosti in mišic.

 

Vpliv na duševno zdravje

✔ Preko črevesno-možganske osi vplivajo na proizvodnjo hormonov, kot je serotonin.

✔ Lahko zmanjšajo stres, anksioznost in depresijo.

 

Naravni viri prebiotikov

Zelenjava: česen, čebula, por, artičoke, šparglji

Sadje: banane, jabolka

Žita: oves, ječmen, rž

Oreščki in semena: lanena semena, lešniki

Stročnice: leča, čičerika