Prebiotiki
12.03.2025
Prebiotiki so neprebavljive prehranske vlaknine, ki služijo kot hrana za koristne bakterije v črevesju (probiotike).
Prebiotiki so ključni za zdravo črevesje, saj hranijo koristne bakterije in izboljšujejo prebavo, odpornost, telesno težo ter splošno počutje. Najbolje jih je uživati v naravni obliki, skupaj s probiotiki za optimalne učinke.
Izboljšanje prebave
✔ Spodbujajo rast koristnih bakterij, kot sta Lactobacillus in Bifidobacterium.
✔ Uravnavajo črevesno floro in zmanjšujejo prebavne težave (zaprtje, napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja – IBS).
Krepitev imunskega sistema
✔ Več koristnih bakterij v črevesju pomeni boljšo zaščito pred okužbami in vnetji.
✔ Prebiotiki pomagajo zmanjšati tveganje za avtoimunske bolezni in alergije.
Uravnavanje telesne teže
✔ Spodbujajo občutek sitosti, kar lahko zmanjša prekomerno prehranjevanje.
✔ Pozitivno vplivajo na presnovo in zmanjšujejo kopičenje maščob.
Zdravje srca in ožilja
✔ Zmanjšujejo raven slabega holesterola (LDL) in zvišujejo dober holesterol (HDL).
✔ Pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.
Boljša absorpcija mineralov
✔ Prebiotiki izboljšajo absorpcijo kalcija, magnezija in železa, kar je pomembno za zdravje kosti in mišic.
Vpliv na duševno zdravje
✔ Preko črevesno-možganske osi vplivajo na proizvodnjo hormonov, kot je serotonin.
✔ Lahko zmanjšajo stres, anksioznost in depresijo.
Naravni viri prebiotikov
Zelenjava: česen, čebula, por, artičoke, šparglji
Sadje: banane, jabolka
Žita: oves, ječmen, rž
Oreščki in semena: lanena semena, lešniki
Stročnice: leča, čičerika
Mogoče vam bo všeč tudi
Prehrana za boljši libido
Za izboljšanje spolne moči (libida, erektilne funkcije, vzdržljivosti in želje) obstaja več pre
03.11.2025
Najboljša živila za zdravo staranje
Zdravo staranje je proces, ki ga lahko podpremo s pravilno prehrano. Najboljša živila, ki ti bodo
03.11.2025
Kaki
Kaki, pogosto imenovan tudi “hrana bogov” (iz botaničnega imena Diospyros kaki), je jes
29.10.2025
Jogurt
Jogurt je mlečni izdelek, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Je hranljiv in vsestranski d
28.10.2025