Pomladna živila, ki jih morate vključiti v prehrano
24.03.2025

Pomlad je čas, ko se narava prebuja, in naša prehrana se lahko obogati z svežimi, sezonskimi živili.
Nekatera pomladna živila, ki jih moraš vključiti v svojo prehrano:
Špinača
Špinača je bogata z železom, vitaminom K, vitaminom A in antioksidanti. Odlična je v solatah, smootijih ali kot priloga.
Šparglji
Okusni šparglji so bogati z vlakninami, folno kislino in vitamini A, C in E. Odlično se prilegajo tako pečeni jedi kot tudi v solatah.
Mladi grah
Mlad grah je sladka pomladna poslastica, bogata z vitamini in vlakninami. Uporabi ga v solatah ali ga preprosto skuhaj na pari.
Redkvice
Redkvice dodajo pikanten okus solatam in so odlične kot prigrizek. So bogate z vitaminom C in vsebujejo antioksidante.
Brokoli
Brokoli je poln vitaminov (zlasti vitamina C in K) ter antioksidantov. Uporabi ga v enolončnicah, solatah ali kot prilogo.
Jagode
Sveže jagode so odlično pomladno sadje, bogato z vitaminom C in antioksidanti. Uživaj jih sveže, v smootijih ali kot dodatek k sladicam.
Pomaranče in citrusi
Citrusi, kot so pomaranče in limone, so bogati z vitaminom C in osvežilni, kar je idealno za pomladne dni.
Cvetača
Cvetača je vsestranska zelenjava, ki jo lahko uporabiš v solatah, enolončnicah ali pa kot nadomestek za riž.
Zelišča (meta, bazilika, origano)
Sveža zelišča dodajo okus in aromo jedem ter so bogata z antioksidanti. Uporabi jih v solatah, omakah ali za začimbe.
Artičoke
Artičoke so polne vlaknin in vitaminov ter mineralov. Pripravljene so na različne načine in lahko predstavljajo odlično predjed.
Rabarbara
Rabarbara je kiselkasto tanko steblo, ki se pogosto uporablja v sladicah, kompotih in smoothie-jih. Vsebuje vitamine C in K.
Korenje
Korenje je bogato z beta karotenom in vitaminom A. Odlično je sveže, kuhano ali pečeno.
Raznolikost in sezonska živila ti omogočajo, da uživaš v raznovrstnih okusih in hranilih ter podpirate lokalne pridelovalce. Uživanje svežih sezonskih živil običajno zagotavlja boljšo kakovost in okus.
Uživaj v pomladnih dobrotah in poživi svojo prehrano!
Mogoče vam bo všeč tudi
Kako povečati energijo
Če želiš povečati energijo (na naraven način, brez kave in sladkornih bomb), z nekaj dokazanimi
22.04.2025
Pomembnost sprehoda po obroku
Sprehod po obroku ima številne koristi za zdravje in dobro počutje. Čeprav se včasih priporoča
22.04.2025
B vitamin
Vitamini skupine B imajo ogromno koristi za tvoje telo in um – vsak izmed njih ima svojo posebno v
21.04.2025
Kako uporabiti hrano po prazniku
Po veliki noči običajno ostane precej hrane – šunka, jajca, potica, hren, kruh… Namesto da
21.04.2025