Si znate pripraviti pravilni jedilnik v poletnem času

2 min reading time

S pravilnim jedilnikom boste lažje ohranjali energijo, hidracijo in dobro počutje v poletnih mesecih.

Pijte dovolj vode skozi cel dan. Voda z dodatkom limone, mete ali kumare je osvežilna in pomaga pri hidraciji.

Poleti je priporočljivo jesti manjše, a pogostejše obroke, da ne obremenjuješ prebave.

Izogibajte pa se težki in mastni hrani, ki je težka za prebavo in lahko povzroči občutek napihnjenosti.

 

Zajtrk

– Smoothie: Naredite smoothie iz špinače, banane, jagod in vode  (mandljeveo mleko). Dodate lahko tudi žlico chia semen za dodatne vlaknine.

– Ovsena kaša: Pripravite hladno ovseno kašo (overnight oats) z jogurtom, borovnicami, orehi in medom.

 

Dopoldanska malica

– Sveže sadje: Krožnik z narezanim sadjem.

– Jogurt z oreščki: Grški jogurt z medom, mandlji in lanenimi semeni.

 

 Kosilo

– Piščančja solata: Solata z mešano zelenjavo (špinača, rukola, češnjev paradižnik, kumare), pečenim piščancem, avokadom in lahkim prelivom iz limoninega soka in oljčnega olja.

– Gazpacho: Hladna paradižnikova juha, pripravljena iz svežih paradižnikov, paprik, kumar, česna, oljčnega olja in kisa.

 

Popoldanska malica

– Hummus z zelenjavnimi palčkami: Hummus s svežimi palčkami korenja, zelene, paprike in kumar.

– Sadni smoothie: Smoothie iz manga, ananasa in kokosove vode.

 

Večerja

– File lososa pečen na žaru, postrežen z limoninimi rezinami.

– Bučke, paprike, rdeča čebula in koruza, pečena na žaru, z oljčnim oljem in zelišči.

– Kuhana kvinoja, pomešana s svežimi zelišči in limoninim sokom.

 

Po večerji

– Skodelica kamiličnega ali metinega čaja.