Prehrana za Božič
22.12.2024
Božično kosilo je pomemben del praznovanja Božiča, kjer se ob bogato obloženi mizi zberejo družina in prijatelji.
Jedi se razlikujejo glede na lokalne običaje, vendar imajo vse skupno simboliko obilja, topline in družinske povezanosti.
Prehrana je običajno bogata, vendar lahko vključuje tako tradicionalne kot sodobne elemente.
PREDJEDI
Klasične predjedi:
- Hladni narezki: Kombinacija suhomesnatih izdelkov, različnih sirov, oliv, oreščkov in sadja (grozdje, suhe fige) in svežega kruha.
- Ribja jed: Marinirane sardele, dimljen losos ali tunin tartar na kruhkih.
- Juha: – Kremna gobova juha s popečenimi kruhki. – Ribja juha z zelenjavo in limoninim pridihom. – Bučna juha s popečenimi bučnimi semeni in kančkom smetane.
- Vol-au-vent: Listnato testo, polnjeno z gobovo ali piščančjo omako.
- Zelenjavni zavitki: Polnjeni z nadevom iz špinače in sira feta.
Moderne predjedi:
- Božični kozarčki: Plasti humusa, guacamoleja ali rikote s popečenim kruhom.
- Mini quiche: Polnjeni z zelenjavo, sirom ali šunko.
- Solata: Zimska solata z rukolo, orehi, granatnim jabolkom in pomarančnimi rezinami.
GLAVNE JEDI
Tradicionalne možnosti:
- Riba: – Pečen brancin ali orada s česnom in peteršiljem. – Postrv ali losos s krompirjevo prilogo.
- Meso: – Pečena svinjina ali goveja pečenka z jabolčno ali vinsko omako. – Polnjena piščančja prsa z zelišči in brusnično omako.
Pečenka: Najpogosteje svinjska, puran, gos ali raca, pripravljena z zelišči in postrežena z bogato omako.
Meso iz juhe in domača juha: Domača goveja juha z rezanci je nepogrešljiv uvod v praznično kosilo.
Sarme: Nadevane zeljne glave z mesom in rižem, kuhane v paradižnikovi omaki.
Zabeljeni pražen krompir ali mlinci: Kot priloga k mesu sta najbolj priljubljena.
Brezmesne možnosti:
- Veganska pečenka: Oreščkova štruca ali lazanja z bučo in špinačo.
- Zelenjavna pita: Nadev iz pora, brokolija in sira.
PRILOGE
- Krompirjeve jedi: – Pražen krompir s česnom in rožmarinom. – Krompirjev gratin s sirom in smetano.
- Pečena zelenjava: Mešanica korenja, sladkega krompirja, bučk in brstičnega ohrovta.
- Riž: Dišeč riž s suhim sadjem, kot so rozine in marelice.
- Rdeče zelje: Dušeno s cimetom, jabolki in vinom.
- Solata: Klasična zelena solata ali bogata solata s paradižnikom, avokadom in oreščki.
SLADICE
- Tradicionalne sladice: – Potica (orehova, makova, čokoladna). – Medenjaki in praznični piškoti.
- Sodobne sladice: – Čokoladna torta z malinami. -Cheesecake z okusom cimeta in medu. -Panna cotta z limono in granatnim jabolkom.
PIJAČA
- Za otroke: Topla čokolada, domači sok iz jabolk ali brusnic.
- Za odrasle: – Kuhano vino s cimetom, klinčki in pomarančo. – Jabolčni cider ali penina za nazdravljanje. – Šampanjec ali penina z jagodami.
Za okrasitev mize uporabite sveče, zimzeleno zelenje in praznične prtičke. Hrano razporeditev tako, da začnete z lahkimi predjedmi, sledijo glavne jedi z izbranimi prilogami, zaključite pa s sladico.
Nekatere jedi, kot so sladice, krompirjeve jedi in nekatere predjedi, lahko pripravite dan prej.
Mogoče vam bo všeč tudi
Prehrana pri trebušni slinavki
Za ohranjanje zdrave trebušne slinavke in podporo njenemu delovanju je pomembno uživati prehrano,
14.01.2025
Trebušna slinavka (pankreas)
Trebušna slinavka je pomemben organ v trebušni votlini, ki je del prebavnega sistema in endokrineg
14.01.2025
Nezdrava hrana
Nezdrava hrana (pogosto imenovana tudi “junk food”) je hrana, ki vsebuje malo hranilnih
13.01.2025
Detox – čiščenje organizma
Čiščenje organizma, znano tudi kot detox, je proces, pri katerem telesu pomagamo odstraniti strup
05.01.2025