Motovilec

2 min reading time

Motovilec je odlična zamenjava za solato. Zaradi manjših listov ga je tudi lažje jesti. Poznan je po svojem okusu, ki je podoben orehom in ga lahko kombiniramo z drugimi solatami. Jemo izključno surovega in začinjenega po okusu. Je tudi dobra sestavina smoothijev in naravnih sokov. Prednost je potrebno dati organsko vzgojenemu.

V ljudski medicini priporočajo motovilec pri anemičnosti. Tako kot špinača je bogat z železom, ki se neposredno sprosti v krvni obtok in je tako njegov  izkoristek popoln. Poln je vitamina B, ki spodbuja delovanje metabolizma. Prispeva k povečanju energije in pomaga v borbi proti celulitu. Bogat je s kalijem, ki uravnava delovanje srca. Priporoča se tudi uživanje za zniževanje holesterola v krvi. Vsebuje tudi vitamina A in C. Vitamin A ščiti vid, vitamin C pa varuje pred prehladom in gripo.

Njegov pomen se je povečal zaradi velike vsebnosti železa ter ker je redka solata, ki jo lahko pozimi jemo svežo.

Motovilec je  svetu kulinarike predstavil vrtnar kralja Ludvika XVI. Od takrat je priljubljena solata zaradi svojega orehom podobnega okusa. Je tudi sestavina tradicionalne dunajske solate, v kateri se poleg njega nahajata tudi krompir in čebula.

Zahteva precej fizičnega dela in je po nabiranju obstojen le kratek čas.