Ajdova kaša z mešano zelenjavo in feta sirom

super easy

  • 200 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1 korenček
  • 1 paradižnik (ali 200 g paradižnikove mezge)
  • 2 stebli zelene
  • 150 g feta sira
  • 1 žlica olivnega olja
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
  • 1 žlička timijana ali origana
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj za okras

Ajdovo kašo dobro speri pod tekočo vodo. Nato jo kuhaj v slanem kropu ali zelenjavni jušni osnovi (razmerje 1:2, ajda), dokler ni kuhana in mehka, približno 15-20 minut. Odcedi in pusti, da počiva.

Čebulo in česen drobno sesekljaj. Papriko, bučko, korenček in zeleno nareži na majhne koščke. Paradižnik nareži na kocke ali uporabi paradižnikovo mezgo.

V ponvi segrej olivno olje. Dodaj sesekljano čebulo in česen ter ju praži, dokler ne postaneta mehka in dišeča (približno 3-4 minute).

Dodaj papriko, korenček in zeleno ter praži 5-7 minut, dokler se zelenjava rahlo zmehča. Nato dodaj še bučko in paradižnik (ali mezgo) ter kuhaj še 5 minut. Začini z origanom ali timijanom ter soljo in poprom po okusu.

Ko je zelenjava pripravljena, v ponev dodaj kuhano ajdovo kašo in vse skupaj dobro premešaj, da se okusi prepletejo. Če je jed suha, dodaj še malo zelenjavne jušne osnove.

Ko je jed kuhana, jo odstavi z ognja in nadrobita feta sir po vrhu. Rahlo premešaj, da se feta razporedi po jedi, vendar pusti nekaj večjih kosov za dodatno teksturo in okus.

Ajdovo kašo z zelenjavo in feta sirom postrezi toplo. Okrasite s sveže nasekljanim peteršiljem za svežino.

Nasveti:

  • če želiš, lahko dodaš še druge vrste zelenjave, kot so špinača, brokoli ali pečene gobe
  • za dodatno kremnost lahko dodaš nekaj kapljic limoninega soka ali žlico grškega jogurta ob serviranju
No Reviews