Ajdova kaša z mešano zelenjavo in feta sirom
super easy
- 200 g ajdove kaše
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 rdeča paprika
- 1 bučka
- 1 korenček
- 1 paradižnik (ali 200 g paradižnikove mezge)
- 2 stebli zelene
- 150 g feta sira
- 1 žlica olivnega olja
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
- 1 žlička timijana ali origana
- sol in poper po okusu
- svež peteršilj za okras
Ajdovo kašo dobro speri pod tekočo vodo. Nato jo kuhaj v slanem kropu ali zelenjavni jušni osnovi (razmerje 1:2, ajda), dokler ni kuhana in mehka, približno 15-20 minut. Odcedi in pusti, da počiva.
Čebulo in česen drobno sesekljaj. Papriko, bučko, korenček in zeleno nareži na majhne koščke. Paradižnik nareži na kocke ali uporabi paradižnikovo mezgo.
V ponvi segrej olivno olje. Dodaj sesekljano čebulo in česen ter ju praži, dokler ne postaneta mehka in dišeča (približno 3-4 minute).
Dodaj papriko, korenček in zeleno ter praži 5-7 minut, dokler se zelenjava rahlo zmehča. Nato dodaj še bučko in paradižnik (ali mezgo) ter kuhaj še 5 minut. Začini z origanom ali timijanom ter soljo in poprom po okusu.
Ko je zelenjava pripravljena, v ponev dodaj kuhano ajdovo kašo in vse skupaj dobro premešaj, da se okusi prepletejo. Če je jed suha, dodaj še malo zelenjavne jušne osnove.
Ko je jed kuhana, jo odstavi z ognja in nadrobita feta sir po vrhu. Rahlo premešaj, da se feta razporedi po jedi, vendar pusti nekaj večjih kosov za dodatno teksturo in okus.
Ajdovo kašo z zelenjavo in feta sirom postrezi toplo. Okrasite s sveže nasekljanim peteršiljem za svežino.
Nasveti:
- če želiš, lahko dodaš še druge vrste zelenjave, kot so špinača, brokoli ali pečene gobe
- za dodatno kremnost lahko dodaš nekaj kapljic limoninega soka ali žlico grškega jogurta ob serviranju