Čemaževa juha
super easy
• 2 manjši čebuli
• olivno olje
• 200 g čemaža
• 500 g olupljenega krompirja
• 250 ml sladke smetane
• 1000 ml jušne osnove ali vode, kjer se je kuhal krompir
• sol, poper, začimbe po želji
• po želji lahko vključite tudi zeleni grah
Olupite krompir, operete, narežite in zalijete z vodo, pristavite na štedilnik in krompir kuhajte 15 minut.
Med tem časom narežite čemaž in odmerite sladko smetano.
Sesekljajte čebulo in jo na oljčnem olju popecite, tako da postekleni.
Dodajte kuhan krompir, narezan čemaž in zalijete z jušno osnovo lahko pa tudi z vodo, kjer se je kuhal krompir, dodajte sladko smetano, sol, poper in kuhajte v pokritem loncu še 5 minut.
S paličnem mešalnikom vse sestavine sesekljajte, da postane čemaževa juha kremasta. V juho lahko vključite tudi zeleni grah.
Zraven lahko ponudite zlate kroglice ali popečene kuruhove kockice.