Bučkin kompot
super easy
Bučkin kompot je okusna in osvežujoča jed. Zdravilna vrednost: Bučke so bogate z vlakninami, vitamini in minerali, vključno z vitaminom C, vitaminom A, kalijem in folno kislino. Zato je bučkin kompot lahko koristen za zdravje prebave in imunskega sistema.
Sestavine:
- 2 kg podolgovatih zelenih bučk (že olupljenih in narezanih, brez sredice)
- 2 dl jabolčnega kisa
- 2,5 l vode
- 80 dag sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 4 klinčki
- 1/2 škatlice citronke
Bučke olupimo, sredico izrežemo in zavržemo, preostali del buče pa zrežemo na manjše kockice. Te nato zalijemo z vodo, dodamo kis in pustimo stati 24 ur. Občasno premešamo. Naslednji dan buče odcedimo in dobro speremo. Pustimo jih na cedilu, da se odcedijo.
V večji lonec nalijemo 2,5 l vode in vanjo vmešamo sladkor, citronko, klinčke in vaniljev sladkor. Vse skupaj zavremo, dodamo buče in kuhamo tri minute.
Kozarčke damo v vročo vodo, da se segrejejo oz. v pečico na 100 stopinj. V kozarčke vlijemo kompot, kozarčke zapremo, jih zavijemo v odejo in pustimo, da se ohladijo ali pasteriziramo v pečici.