Domače maslo iz sladke smetane

Sestavine:

  • Sladka smetana (vsaj 36 % mlečne maščobe) – npr. 500 ml ali 750 ml
  • Ledena voda (za pranje masla)
  • Ščepec soli (po želji, za slano maslo)

Postopek:

Sladko smetano vlij v posodo in jo začni stepati z električnim mešalnikom.

  • Smetana bo najprej postala stepena smetana (kot za sladice).
  • Nadaljuj s stepanjem. Stepena smetana bo začela upadati, se sesedati in dobivati rumenkast odtenek.
  • Stepaj, dokler se masa ne loči na trda rumenkasta maslena zrna (maščoba) in tekočino (pinjenec). Maslena zrna se bodo oprijela metlice mešalnika, pinjenec pa bo ostal na dnu posode.

Odcejanje pinjenca: Maslena zrna in pinjenec stresi v cedilo in pinjenec odlij in shrani. Pinjenec je odličen kiselkast napitek ali dodatek za peko kruha.

Kepo masla prestavi v čisto posodo in ji prilij ledo mrzlo vodo. Maslo z lopatico, kuhalnico ali čistimi rokami pregneti in obračaj, da se iz njega iztisne preostali pinjenec. Voda bo postala motna. Motno vodo odlijemo. Postopek pranja ponavljamo z novo ledeno vodo (po navadi 3- do 4-krat), dokler voda, ki jo odlijemo, ni povsem čista. To je ključen korak za podaljšanje obstojnosti masla.

Oprano maslo dobro ožemi, da odstraniš čim več vode. Če želiš slano maslo (t.i. čajno maslo), dodamo ščepec soli in ga vgnetemo vanj.

Maslo oblikuj v kepo, štručko ali ga naloži v posodico za maslo.  Domače maslo shranimo v hladilniku.

 

 

 

❤️❤️❤️

 

No Reviews