Dušena teletina z zelenjavo

super easy

  • 600 g teletine (narezane na kose)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 1 rdeča paprika
  • 2 krompirja (po želji)
  • 1 bučka
  • 150 ml belega vina (po želji)
  • 300 ml goveje jušne osnove (ali voda)
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana (ali rožmarina)
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj za okras

Sestavine za solato:

  • 1 glava zelene solate ali mešana listnata solata
  • 1 paradižnik
  • 1 kumara
  • 1/2 rdeče čebule (po želji)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica kisa ali limoninega soka
  • sol in poper po okusu

Teletino nareži na večje kose, jo osoli in popopraj. V večji ponvi segrej olivno olje in meso popeci na visoki temperaturi z vseh strani, dokler ne dobi lepe zlato rjave barve (približno 5-7 minut). Nato meso odstrani iz ponve in ga začasno odloži na krožnik.

V isto ponev dodaj drobno sesekljano čebulo in česen ter ju popeci, dokler ne postaneta mehka in dišeča. Nato dodaj na rezine narezan korenček, zeleno, papriko, bučko in po želji krompir. Praži še 5-7 minut, da zelenjava malo zmehča.

Ko je zelenjava rahlo popečena, dodaj belo vino (po želji) in pusti, da alkohol izhlapi (približno 2-3 minute). Nato vrni meso nazaj v ponev in prilij jušno osnovo. Dodaj lovorjev list in timijan (ali rožmarin). Zmanjšaj ogenj, pokrij ponev in duši na nizki temperaturi približno 1 uro, oziroma dokler meso ni mehko in se lepo kuha skupaj z zelenjavo. Če je potrebno, med kuhanjem dodaj še malo vode ali jušne osnove.

Ko je meso mehko, po okusu še dosoli in popopraj. Pred serviranjem jed posuj s sveže nasekljanim peteršiljem.

Listnato solato temeljito operi in odcedi. Paradižnik in kumaro nareži na rezine, čebulo pa na tanke kolobarje (po želji).

V manjši skodelici zmešaj olivno olje, kis (ali limonin sok), sol in poper. Preliv polij po solati tik pred serviranjem in vse skupaj rahlo premešaj.

Postrezi dušeno teletino z zelenjavo kot glavno jed, zraven pa ponudite osvežujočo solato. Za dodatno svežino lahko solato okrasiš še z nekaj svežimi zelišči, kot je peteršilj ali bazilika.

No Reviews