Piščančja bedra v paradižnikovi omaki in polenti

super easy

  • 4 piščančja bedra
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 400 g paradižnikove mezge (ali pelatov iz pločevinke)
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička sladkorja (po potrebi, za uravnoteženje kislosti paradižnika)
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička suhega origana ali timijana
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • sveža bazilika ali peteršilj za okras

Za polento:

  • 200 g koruznega zdroba (polente)
  • 800 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica masla
  • 50 g parmezana (po želji)
  • sol po okusu

Piščančja bedra začini s soljo in poprom. V veliki ponvi segrej olivno olje na srednje visoki temperaturi. Dodaj piščančja bedra in jih popeci na obeh straneh, dokler niso zlato rjava (približno 5-7 minut na stran). Nato jih odstavi iz ponve.

V isti ponvi, kjer se je pekel piščanec, dodaj drobno sesekljano čebulo in česen ter ju na nizki temperaturi praži, dokler se ne zmehčata in postaneta dišeča (približno 3-4 minute). Nato dodaj paradižnikovo mezgo, paradižnikov koncentrat, lovorjev list, suhe začimbe (origano ali timijan) in sladkor (če uporabljaš zelo kisel paradižnik). Kuhaj 5-10 minut, da se omaka malo zgosti.

Piščančja bedra vrni v ponev z omako. Zmanjšaj ogenj, pokrij ponev in kuhaj na nizki temperaturi 25-30 minut, dokler se piščanec povsem ne zmehča in omaka ne zgosti. Po potrebi omako še začini s soljo in poprom.

V večjem loncu zavri vodo (ali zelenjavno osnovo) in dodaj ščepec soli. Počasi, ob stalnem mešanju, dodaj polento, da preprečiš nastanek grudic. Kuhaj na nizkem ognju, občasno mešaj, dokler se polenta ne zgosti in postane gladka (približno 10-15 minut, odvisno od vrste polente).

Ko je polenta kuhana, vmešaj maslo in nariban parmezan (če ga uporabljaš) ter po okusu dodaj še malo soli. Dobro premešaj, da postane polenta kremasta.

Na krožnik serviraj kremasto polento in nanjo položite piščančja bedra. Vse skupaj prelij z obilno količino paradižnikove omake. Jed okrasi s sveže nasekljanim peteršiljem ali baziliko za dodatno svežino.

Nasveti:

  • po želji lahko dodaš še malo čilija za pekoč pridih v omaki.
  • za bolj bogato paradižnikovo omako lahko dodaš tudi na kocke narezano papriko ali korenček.
No Reviews