Krompirjeva juha z zelenjavo
super easy
- 500 g krompirja
- 1 korenček
- 1 por (ali čebula)
- 1/2 bučke
- 2 stebli zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali voda)
- 100 g graha (zamrznjen ali svež)
- 1 lovorjev list
- sol in poper po okusu
- ščepec mletega muškatnega oreščka (po želji)
- svež peteršilj za okras
- kisla smetana (po želji)
Krompir olupi in nareži na manjše kocke. Korenček, por, bučko in stebla zelene nareži na tanke rezine. Česen sesekljaj na drobno.
V večjem loncu segrej olivno olje in dodaj por (ali čebulo) ter česen. Praži, dokler se ne zmehčata in postaneta dišeča, približno 3-4 minute.
Dodaj korenček, krompir, zeleno, bučko ter lovorjev list. Zalij z zelenjavno jušno osnovo (ali vodo) in zavri. Zmanjšaj ogenj, pokrij lonec in kuhaj na nizkem ognju približno 15 minut, dokler se krompir in korenček ne zmehčata.
Proti koncu kuhanja (zadnjih 5 minut) dodaj še grah. Če uporabljaš zamrznjen grah, ga predhodno ni potrebno odtajati. Kuhaj še toliko časa, da se grah skuha, krompir pa je popolnoma mehak.
Ko je zelenjava kuhana, juho po okusu začini s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Če želiš, lahko juho rahlo zmiksaš s paličnim mešalnikom za bolj kremasto teksturo, vendar pusti nekaj kosov zelenjave za teksturo. Po želji lahko dodaš tudi malo kisle smetane za kremast okus.
Juho postrezi toplo, okrašeno s sveže nasekljanim peteršiljem in žlico kisle smetane.
Nasveti:
- če želiš bolj bogato juho, lahko dodaš še drugo zelenjavo, kot so brokoli, cvetača ali fižol.
- namesto vode ali zelenjavne osnove lahko uporabiš piščančjo osnovo za bolj poln okus.