Ječem z zelenjavo

super easy

  • 200 g ječmena
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1 paradižnik (ali 200 g paradižnikove mezge)
  • 2 stebli zelene
  • 1 žlica olivnega olja
  • 600 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
  • 1 žlička timijana ali origana
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj za okras

Ječmen najprej dobro operi pod tekočo vodo. Nato ga skuhaj v slanem kropu ali zelenjavni jušni osnovi, dokler ni mehak, kar traja približno 25-30 minut. Ko je kuhan, ga odcedi in postavi na stran.

Čebulo in česen drobno sesekljaj. Korenček, papriko, bučko in zeleno nareži na manjše koščke ali trakove. Paradižnik nareži na kocke ali uporabi paradižnikovo mezgo.

V veliki ponvi segrej olivno olje. Dodaj sesekljano čebulo in česen ter ju praži, dokler ne postaneta mehka in zadišita (približno 3-4 minute).

Dodaj korenček, papriko, bučko in zeleno ter praži še 5-7 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Nato vmešaj paradižnik ali paradižnikovo mezgo in začimbe (timijan ali origano). Kuhaj še 5 minut, da se okusi povežejo.

Ko je zelenjava pripravljena, dodaj kuhani ječmen v ponev in dobro premešaj. Po potrebi dodaj še malo jušne osnove, da jed postane bolj sočna, ter po okusu začini s soljo in poprom.

Ječmen z zelenjavo postrezi topel, potresen s sveže nasekljanim peteršiljem. Jed lahko postrežeš kot samostojno ali kot prilogo k mesu ali ribam.

No Reviews