Jabolčna čežana
super easy
Jabolčna čežana je slovenska jed iz kuhanih jabolk, ki je priljubljena kot sladica ali priloga. Gre za preprosto, a okusno jed, ki jo lahko pripravite iz svežih, zrelih jabolk. Jabolčna čežana je naravna in okusna jed, ki jo obožujejo tako otroci kot odrasli.
Sestavine:
- 1 kg jabolk (najbolje bolj sladke sorte)
- 2–3 žlice sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
- 1 žlička cimeta
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- malo vode (za kuhanje)
- sok ene limone
Jabolka olupite, odstranite peščišča in jih narežite na manjše kose.
Narezana jabolka dajte v lonec in dodajte malo vode (približno 100 ml, samo toliko, da se jabolka ne bodo sprijela na dno). Po potrebi dodajte sladkor, odvisno od tega, kako sladke so vaše jabolka. Kuhajte na zmernem ognju, dokler jabolka ne postanejo mehka (približno 15–20 minut).
Ko so jabolka mehka, jih pretlačite ali zmiksajte s paličnim mešalnikom za bolj gladko čežano. Dodajte cimet in vaniljev sladkor ter dobro premešajte. Pripravljeno čežano nalijete v tople kozarce in pasterizirate.
Tako imate že pripaveljno čežano, ki jo uporabite kadarkoli kot prilogo k mlečnemu rižu, mlečnemu zdrobu ali pa kot sladico, še posebej z dodatkom stepene smetane ali vaniljevega sladoleda.