Kvašeni kruhki na pari

super easy

  • 500 g moke (tip 500)
  • 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega kvasa
  • 300 ml toplega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici olja ali stopljenega masla
  • 1 jajce (neobvezno, za bogatejše testo)

 

Če uporabljaš svež kvas, ga nadrobi v toplo mleko, dodaj sladkor in pusti stati 10–15 minut, da se kvas aktivira. Če uporabljaš suhi kvas, ga preprosto zmešaj z moko.

V večji posodi zmešaj moko, sol in po želji jajce. Dodaj aktiviran kvas (ali zmešaj suhi kvas z moko) ter postopoma dolivaj toplo mleko in olje ali maslo. Gneti testo, dokler ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodaj še malo moke ali mleka

Testo pokrij s kuhinjsko krpo in ga pusti vzhajati na toplem prostoru, dokler ne podvoji volumna (približno 1 uro).

Vzhajano testo nežno pregneti in razdeli na enakomerne kose (približno 8-10 kosov). Vsak kos oblikuj v gladke kroglice. Na čim manj pomokani površini razvaljaj testo na pol centimetra debeline.

Obreži s kozarcem premera približno 6 cm ali z modelčkom za krofe. Ostanke testa ponovno pregneti, razvaljaj in obreži.

Vsak krog testa premaži z oljem in jih prepogni, čez drugo polovico testa. Dobiš obliko žepka. Pokrij in pusti vzhajati 30 minut.

Vzhajane kruhke položi na koščke peki papirja. Postavi jih v parni lonec ali na cedilo nad vrelo vodo, tako da med kruhki ostane nekaj prostora za vzhajanje. Pokrij in kuhaj na pari približno 15-20 minut, dokler niso kruhki puhasti in kuhani.

Kruhki, ki so brez nadeva lahko postrežeš tople, kot prilogo k različnim jedem. Lahko pa si izbereš nadev za kruhke kot sta mesni ali zelenjavni.

Jaz jih naredim tudi slatke z nutelo. Naredim kroglice, ki jih napolnim z nutello in kuham na pari. Nato pa jih še prelijem s stopljeno čokolado.

   

No Reviews