Kvašeni kruhki na pari
super easy
- 500 g moke (tip 500)
- 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega kvasa
- 300 ml toplega mleka
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 2 žlici olja ali stopljenega masla
- 1 jajce (neobvezno, za bogatejše testo)
Če uporabljaš svež kvas, ga nadrobi v toplo mleko, dodaj sladkor in pusti stati 10–15 minut, da se kvas aktivira. Če uporabljaš suhi kvas, ga preprosto zmešaj z moko.
V večji posodi zmešaj moko, sol in po želji jajce. Dodaj aktiviran kvas (ali zmešaj suhi kvas z moko) ter postopoma dolivaj toplo mleko in olje ali maslo. Gneti testo, dokler ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodaj še malo moke ali mleka
Testo pokrij s kuhinjsko krpo in ga pusti vzhajati na toplem prostoru, dokler ne podvoji volumna (približno 1 uro).
Vzhajano testo nežno pregneti in razdeli na enakomerne kose (približno 8-10 kosov). Vsak kos oblikuj v gladke kroglice. Na čim manj pomokani površini razvaljaj testo na pol centimetra debeline.
Obreži s kozarcem premera približno 6 cm ali z modelčkom za krofe. Ostanke testa ponovno pregneti, razvaljaj in obreži.
Vsak krog testa premaži z oljem in jih prepogni, čez drugo polovico testa. Dobiš obliko žepka. Pokrij in pusti vzhajati 30 minut.
Vzhajane kruhke položi na koščke peki papirja. Postavi jih v parni lonec ali na cedilo nad vrelo vodo, tako da med kruhki ostane nekaj prostora za vzhajanje. Pokrij in kuhaj na pari približno 15-20 minut, dokler niso kruhki puhasti in kuhani.
Kruhki, ki so brez nadeva lahko postrežeš tople, kot prilogo k različnim jedem. Lahko pa si izbereš nadev za kruhke kot sta mesni ali zelenjavni.
Jaz jih naredim tudi slatke z nutelo. Naredim kroglice, ki jih napolnim z nutello in kuham na pari. Nato pa jih še prelijem s stopljeno čokolado.