Piščančje (puranje) prsi in pire iz sladkega krompirja
super easy
- 2 piščančja ali puranja fileja (približno 300 g)
- 1-2 žlici oljčnega olja
- sol, poper, paprika, česen v prahu ali svež (po okusu)
- malo limoninega soka (po želji)
- 2 velika sladka krompirja (približno 500-600 g)
- 1-2 žlici masla
- 50-100 ml mleka (ali smetane po želji)
- sol in poper po okusu
- ščepec muškatnega oreščka (po želji)
Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke. Damo ga v lonec z mrzlo vodo in malo soli, nato pa kuhamo toliko časa, da postane mehak (približno 15-20 minut, ko je krompir pripravljen, ga precedimo in še vročega pretlačimo). Dodamo maslo in postopoma dodajamo mleko, dokler ne dosežemo želene kremaste strukture. Začinite s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka (če uporabljate).
Fileje začinimo s soljo, poprom, papriko in česnom. Za osvežilen okus lahko dodate tudi malo limoninega soka.
V segreto ponev damo olivno olje in na srednjem ognju pečemo fileje na vsaki strani 4-5 minut, da dobijo lepo zlato-rjavo barvo in se od znotraj dobro zapečejo. Pečete jih lahko tudi v pečici na 180°C približno 20-25 minut.
Piščančje (ali puranje) prsi postrezite s pirejem sladkega krompirja, kot prilogo pa lahko dodate svežo solato, kuhano zelenjavo ali blitvo.