Piščančje (puranje) prsi in pire iz sladkega krompirja

super easy

  • 2 piščančja ali puranja fileja (približno 300 g)
  • 1-2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper, paprika, česen v prahu ali svež (po okusu)
  • malo limoninega soka (po želji)
  • 2 velika sladka krompirja (približno 500-600 g)
  • 1-2 žlici masla
  • 50-100 ml mleka (ali smetane po želji)
  • sol in poper po okusu
  • ščepec muškatnega oreščka (po želji)

Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke. Damo ga v lonec z mrzlo vodo in malo soli, nato pa kuhamo toliko časa, da postane mehak (približno 15-20 minut, ko je krompir pripravljen, ga precedimo in še vročega pretlačimo). Dodamo maslo in postopoma dodajamo mleko, dokler ne dosežemo želene kremaste strukture. Začinite s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka (če uporabljate).

Fileje začinimo s soljo, poprom, papriko in česnom. Za osvežilen okus lahko dodate tudi malo limoninega soka.

V segreto ponev damo olivno olje in na srednjem ognju pečemo fileje na vsaki strani 4-5 minut, da dobijo lepo zlato-rjavo barvo in se od znotraj dobro zapečejo. Pečete jih lahko tudi v pečici na 180°C približno 20-25 minut.

Piščančje (ali puranje) prsi postrezite s pirejem sladkega krompirja, kot prilogo pa lahko dodate svežo solato, kuhano zelenjavo ali blitvo.

No Reviews