Tiramisu

super easy

Tiramisu je klasična italijanska sladica in je znana po svojih bogatih, kremastih plasteh in okusu kave.

Je čudovita sladica, ki združuje okuse kave, mascarponeja in kakava v kremasto, dekadentno poslastico. Popoln za vsako posebno priložnost ali kot okusen zaključek obroka.

 

Sestavine

 

Za mešanico kave:

– 1 skodelica močno kuhane kave, ohlajene

– 2 žlici kavnega likerja (po želji)

 

Za mascarpone mešanico:

– 4 veliki rumenjaki

– 1/2 skodelice  sladkorja

– 1 skodelica mascarpone sira, pri sobni temperaturi

– 1 smetana

– 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

 

Ostalo:

– 1 paket savoiardi piškotov

– nesladkan kakav v prahu, za posipanje

– ostružki temne čokolade (neobvezno)

 

Navodila:

Pripravite mešanico kave: skuhajte skodelico močne kave in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. V ohlajemo primešajte malo ruma.

Pripravite zmes za mascarpone:  v toplotno odporni skledi penasto stepite rumenjake in sladkor, da se dobro povežejo. Skledo postavite nad lonec z vrelo vodo (metoda dvojnega kotla) in nenehno mešajte, dokler zmes ne postane bleda in gosta (približno 5 minut). Odstranite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.

V ločeni skledi stepite mascarpone sir, dokler ni gladek. Mascarpone nežno vmešajte v rumenjakovo zmes, da se dobro poveže.

V drugi skledi stepite smetano in vanilijev ekstrakt, dokler ne nastanejo čvrsti vrhovi. Stepeno smetano nežno vmešajte v mešanico mascarponeja.

 

Sestavite Tiramisu:

Vsak piškot na hitro potopite v kavno mešanico in se prepričajte, da je vlažen, a ne razmočen. Na dno posode razporedite plast namočenih piškotov. Polovico maskarponejeve mešanice razporedite po piškotih in površino zgladite z lopatko. Na mešanico mascarponeja dodajte še eno plast namočenih piškotov. Preostalo mešanico mascarponeja razporedite po drugi plasti piškotov in ponovno zgladite površino.

 

Ohladite in postrezite:

Tiramisu pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč, da se okusi prepojijo in sladica strdi.  Preden postrežete, potresite vrh z nesladkanim kakavom v prahu in po želji dodajte čokoladne ostružke.

Ohlajeno narežemo in postrežemo.

Uživajte!

 

No Reviews