Zavitek iz češenj

Zavitek iz češenj je klasična poletna sladica, ki združuje svežino češenj z hrustljavim testom.

🍒 Zavitek iz češenj (štrudelj)

Sestavine:

Za nadev:

  • 500 g izkoščičenih svežih ali zamrznjenih češenj
  • 3–4 žlice sladkorja (po okusu)
  • 2 žlici mletih orehov (za vpijanje soka)
  • 4 žlice rezanih orehov
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žličke cimeta

Za testo:

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • ščep soli
  • 1 mala žlička jabolčnega kisa
  • mlačna voda po potrebi (pribl. 100 ml)

Ostalo:

  • maslo ali olje za premaz
  • sladkor v prahu za posip, kakav

Postopek:

V skledo daj moko, sol, jajce, kis in olje. Počasi dodajaj mlačno vodo in gneti, dokler ne dobiš gladko, elastično testo. Oblikuj hlebček, premaži z oljem in pusti počivati 30 minut pokrito z vlažno krpo.

Češnje očisti in izkoščiči. Če so zelo sočne, jih rahlo odcedi. Zmešaj jih s sladkorjem, orehi, vaniljevim sladkorjem in še s cimetom.

Testo razvaljaj, nato pa ga razvleci na pomokani kuhinjski krpi čim tanjše (da vidiš skozi). Povrhu potresi drobtine (da vpijejo sok), nato enakomerno razporedi češnjev nadev. Zavij s pomočjo krpe, robove zapri, da nadev ne izteče. Položi na pekač obložen s papirjem za peko in premaži z maslom ali oljem. Pečico segrej na 180–190 °C. Peči 35–45 minut oz. dokler ni lepo zlato zapečen.

Po želji posuj s sladkorjem v prahu in kakavom. Postrezi toplo ali hladno, odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.

No Reviews