Zavitek iz češenj
super easy
Zavitek iz češenj je klasična poletna sladica, ki združuje svežino češenj z hrustljavim testom.
🍒 Zavitek iz češenj (štrudelj)
Sestavine:
Za nadev:
- 500 g izkoščičenih svežih ali zamrznjenih češenj
- 3–4 žlice sladkorja (po okusu)
- 2 žlici mletih orehov (za vpijanje soka)
- 4 žlice rezanih orehov
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žličke cimeta
Za testo:
- 250 g moke
- 1 jajce
- 2 žlici olja
- ščep soli
- 1 mala žlička jabolčnega kisa
- mlačna voda po potrebi (pribl. 100 ml)
Ostalo:
- maslo ali olje za premaz
- sladkor v prahu za posip, kakav
Postopek:
V skledo daj moko, sol, jajce, kis in olje. Počasi dodajaj mlačno vodo in gneti, dokler ne dobiš gladko, elastično testo. Oblikuj hlebček, premaži z oljem in pusti počivati 30 minut pokrito z vlažno krpo.
Češnje očisti in izkoščiči. Če so zelo sočne, jih rahlo odcedi. Zmešaj jih s sladkorjem, orehi, vaniljevim sladkorjem in še s cimetom.
Testo razvaljaj, nato pa ga razvleci na pomokani kuhinjski krpi čim tanjše (da vidiš skozi). Povrhu potresi drobtine (da vpijejo sok), nato enakomerno razporedi češnjev nadev. Zavij s pomočjo krpe, robove zapri, da nadev ne izteče. Položi na pekač obložen s papirjem za peko in premaži z maslom ali oljem. Pečico segrej na 180–190 °C. Peči 35–45 minut oz. dokler ni lepo zlato zapečen.
Po želji posuj s sladkorjem v prahu in kakavom. Postrezi toplo ali hladno, odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.